Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

OI KATABOΛΕΣ ΤΟΥ Wing Tsun Kung Fu



 Wing σημαίνει δοξάζω ή εγκωμιάζω. Tsun, μία όμορφη Ανοιξη, KUEN δηλώνει πυγμή ή την τέχνη της πυγμαχίας. Αλλά  Wing Tsun ήταν μία κυρία της δυναστείας CHING.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ
Πριν από 240 χρόνια περίπου, στη διάρκεια μίας πολιορκίας ενός μοναστηριού Σαολίν, από στρατιώτες της κυβέρνησης Manchu , ξέσπασε φωτιά η οποία κατέστρεψε το μοναστήρι Siu Lam και σκότωσε τους μοναχούς, αφήνοντας μόνο συντρίμια και στάχτες. Μόνο μερικοί γνώστες των πολεμικών τεχνών κατάφεραν να αποδράσουν και ζούσαν από τότε, με ψεύτικα ονόματα και σε άλλους τόπους απομακρυσμένοι από το πεδίο της πολιορκίας .
Ανάμεσα σε αυτούς τους επιζήσαντες ήταν και η Βουδίστρια μοναχή Ng Mui , μία από τους πέντε σεβάσμιους αρχηγούς του Μοναστηριού Siu Lam. Η Ng Mui βλέποντας το μοναστήρι να καίγεται και τους προδότες να βοηθούν την κυβέρνηση Manchu να καταστρέψει τους ανθρώπους που βοηθούσαν να ανατρέψουν την δυναστεία Ching και να αποκαταστήσουν την δυναστεία Ming αποσύρθηκε στο βουνό Tai Leung ανάμεσα στις επαρχίες Szechwan και Yunnan.
Εκεί αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην προσπάθεια να δημιουργήσει ένα καινούριο σύστημα πάλης που θα μπορούσε να υπερτερήσει του προηγούμενου συστήματος Siu Lam και έτσι να αντιμετωπισθούν οι προδότες του Μοναστηριού. Τελικά, δημιούργησε ένα σύνολο αρχών Kung-Fu σύμφωνα με το οποίο χρησιμοποιείται η εξυπνάδα για να νικήσει την ωμή φυσική δύναμη, γρήγορα και δραστικά. Αυτό το σύνολο τεχνικών πάλης προορίζονταν να νικήσει τους προδότες και για τον λόγο αυτο οι κινήσεις του ήταν τέτοιες ώστε να υπερνικούν το υπάρχον Siu Lam Kung Fu, το οποίο ήταν άκαμπτο και πολύπλοκο αντίθετα με την καινούρια τέχνη που ήταν απλή. Στο Siu Lam Kung Fu, ένας πρακτικός χρειαζόταν αρκετά χρόνια να κατακτήσει τις βασικές του τεχνικές, ενώ αυτό το καινούριο σύστημα αποχωρίστηκε τις περισσότερες από τις πολύπλοκες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις πού είναι λιγότερο σημαντικές. Το Siu Lam Kung Fu δίνονταν έμφαση στην σκλήρη εκπαίδευση και στην μηχανική, αλλά το νέο σύστημα αφήνει την παράδοση και προσέχει μόνο την "ελεύθερη εφαρμογή της δύναμης". Ένας πρακτικός αυτή της φόρμας δεν χρειάζεται να παλεύει σε προκαθορισμένα πρότυπα, αλλά πρέπει να εφαρμόζει κινήσεις σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες. Το νέο λοιπόν σύστημα του Kung Fu που δημιουργήθηκε από την Ng Mui ήταν εντελώς αντίθετο απο το παραδοσιακό Siu Lam Kung Fu.
Επειδή σκοπός της Ng Mui ήταν να δημιουργήσει αυτό το νέο σύστημα για να αντιπράξει στο αρχικό Siu Lam Kung Fu, δεν το έκανε φανερό. Αντίθετα, κράτησε αυτό το καινούριο σύστημα πάλης μυστικό. Παρόλα αυτά, σε μία περίπτωση που ήταν αυτόπτης μάρτυς, βλέποντας ένα λεπτό κορίτσι να φιλονικεί, η καλόκαρδη Βουδίστρια μοναχή δεν μπόρεσε να μην δεχτεί το κορίτσι σαν οπαδό της. Της έδειξε λοιπόν τις τεχνικές αυτού του συστήματος το οποίο απο τότε ονομάστηκε με το όνομα του κοριτσιού: YIM YONG CHUN (YIM WING TSUN).
Η περιγραφή της προέλευσης του WING TSUN μπορεί να έχει τις προδιαγραφές ενός μύθου, αλλά οι θεωρίες, η φόρμα και οι μέθοδοι αυτόυ του συστήματος είναι πράγματι σε όλα διαφορετικά από εκείνα του συστήματος Siu Lam, και είναι αναμφίβολα αλήθεια ότι το WING TSUN από τον ένα απόγονο στον άλλο έφτασε τελικά στον Great Grand Master YIP MAN.
Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ
Το Wing Tsun έχει δικές του ιδιότητες, όντας ένα σύστημα Kung Fu, δίνει έμφαση στην ελεύθερη εκμάθηση και ελεύθερη εφαρμογη ανάλογα με τις περιστάσεις. Έτσι σε αρκετά σημεία βρίσκεται σε αντίθεση με την θεωρία της παραδοσιακής κινέζικης πολεμικής Τέχνης. Το Wing Tsun διδάσκονταν συνέχεια και βελτιώνονταν από γενιά σε γενιά με μεγάλη μυστικότητα, μέχρι το γνωστό σε όλους Great Grand Master Yip Man που ίδρυσε για πρώτη φορά σχολή στο Hong Kong, γνωρίζοντας την ευρεία αποδοχή των ασκούμενων στις πολεμικές τέχνες. Στη δύση εισχώρησε και έγινε διάσημο και έξω απο την Κίνα, όταν ένας από τους πρώτους μαθήτες του Yip Man ονόματι Bruce Lee άνοιξε σχολή στην Αμερική. Επειδή ο Bruce Lee δεν κατείχε ολοκληρωμένο το σύστημα, συμπλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης του Wing Tsun με άλλα στοιχεία και έφτιαξε το δικό του στυλ, όπου μετά το θάνατο του έγινε γνωστό με το όνομα Jeet Kune Do.

Brazilian Jiu Jitsu

Η ιστορία του Βrazilian Jiu-Jitsu ξεκινάει το 1917, όπου ο Ιάπωνας Μιτσούγιο Μαέντα, μαθητής του ιδρυτή του Τζούντο, Τζίγκορο Κάνο, δίδαξε την τέχνη του στον Carlos Gracie. Ο Μαέντα, ο οποίος είχε φύγει από την Ιαπωνία το 1904 για να επισκεφτεί πολλές χώρες στην πορεία του, όταν έφτασε στη Βραζιλία, το 1914, δίδασκε την τέχνη του χρησιμοποιώντας τον όρο Τζου Τζούτσου (Ζίου Ζίτσου, όπως είναι γνωστότερο στη Δύση). Ο Μaeda προσπάθησε να οργανώσει μια Ιαπωνική αποικία στην Βραζιλία και πολιτικά τον βοήθησε ο Gastao Gracie. Ο Maeda για να τον ευχαριστήσει αποφάσισε να διδάξει την τέχνη του στον μεγάλο γιο του Gastao, τον Carlos Gracie. Το 1921, η οικογένεια Gracie μετακόμισε στην Πόλη του Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου ο Carlos, σε ηλικία 17 ετών περίπου, άρχισε να διδάσκει ότι είχε μάθει στα αδέλφια του Gastao, Horhe και Οsvaldo.

Ο Helio (μικρός αδελφός του Carlos) ουσιαστικά έμαθε βλέποντας τα αδέλφια του να προπονούνται, δεδομένου ότι δεν του επέτρεπαν να ασκηθεί, λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας… Ο Helio, όμως, ξεπέρασε τα όποια προβλήματα είχε, άρχισε να προπονείται και μετέπειτα να διδάσκει, μέχρι που έφτασε μάλιστα να γίνει ο κύριος εκπαιδευτής της σχολής. Εκείνη την περίοδο, ανακοίνωσε στα αδέλφια του για την ύπαρξη των αλλαγών που έκανε στο στυλ ιδιαίτερα στην μάχη εδάφους, καθώς και για τον διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας που πλέον εφάρμοζε.

Ήταν ένας πολύ αδύναμος σωματικά άνθρωπος και γρήγορα κατάλαβε ότι για να χρησιμοποιήσει πολλές τεχνικές του Ju-Jutsu έπρεπε να καταβάλει μεγάλη δύναμη, έτσι λοιπόν άρχισε να προσθέτει νέες τεχνικές και να αφαιρεί ότι δεν ήταν λειτουργικό και χρειαζόταν δύναμη. Ο Ηelio Gracie έγινε πολύ γνωστός στην Βραζιλία για την συμμετοχή του και τις νίκες του σε αγώνες χωρίς όρους ενάντια σε βαρύτερους και δυνατότερους αντιπάλους που ήταν ασκούμενοι σε διάφορα μαχητικά στυλ και πολεμικές τέχνες. Για τις επιτυχίες του σε αγώνες χωρίς όρους, ο Helio παρασημοφορήθηκε και θεωρήθηκε ήρωας στην Βραζιλία, ενώ το μαχητικό στυλ της οικογένειας του απέκτησε την δική του ταυτότητα ως Gracie Jiu-Jitsu γνωστό τα τελευταία 20 χρόνια και ως Brazilian Jiu-Jitsu.

O Helio Gracie απέκτησε 9 παιδιά στην ζωή του, τα οποία μεγάλωσαν στον κόσμο του Gracie Jiu-Jitsu και μερικά από αυτά καθώς και μαθητές τους, έγιναν από τους πιο γνωστούς δασκάλους στον κόσμο με πολλές επιτυχίες σε αγώνες Mixed Fight-(MMA), φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στον κόσμο των Πολεμικών τεχνών τα τελευταία 20 χρόνια.

Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή συστήματα πολεμικής τέχνης παγκοσμίως. Στο εξωτερικό κάνει ήδη θραύση, με εκατοντάδες τουρνουά να βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ευρώπη και Αμερική. Αν και άργησε να «έρθει» στην Ελλάδα, έχει ήδη συγκεντρώσει φανατικό κοινό όλων των ηλικιών, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.